- goedkope ledverlichtingLees Interview
Stichting Beheer Kindcentra heeft inkoopkenniscentrum Pro Mereor B.V. gevraagd de Europese aanbesteding LED verlichting voor haar verschillende locaties in goede banen te leiden.
- Professioneel aanbesteden: voordeel én rechtmatigheidLees Interview
“Onderwijsinstellingen kunnen op gebied van inkoop en aanbesteden veel verbeteren,” stelt Jos Plattel, directeur van inkoopkenniscentrum Pro Mereor. “Dat heeft te maken met de mate van professionaliteit en schaalgrootte die nodig zijn om een goede inkoopfunctie te organiseren” Binnen het onderwijs zijn grote verschillen in inkoopbudgetten (ongeveer 20% van de totale uitgaven); deze variëren van minder dan 10 miljoen tot soms honderden miljoenen euro’s en loont het dus de moeite om er aandacht aan te besteden.
- ‘Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’Lees Interview
Aanbesteden wordt veelal gezien als een wettelijke verplichting, die een hoop rompslomp met zich meebrengt. Ik spreek hierover met Hans Buurman, Deputy director van het Kunstmuseum in Den Haag.
- Aanbesteden zorgt voor een ‘open mind’Lees Interview
“Je ontkomt er niet aan, dat je een voorkeur hebt als het gaat om de aanschaf van zoiets belangrijks als een studentinformatiesysteem. Door ervaringen uit het verleden en meningen van collega’s en relaties heb je al een idee. Dan helpt het als je uitgedaagd wordt om meerdere opties een kans te geven,” zegt Jolanda van Bommel - diensthoofd Studentzaken bij HAS Hogeschool.
- Historische schetsen van architecten redden, een monsterklus...Lees Interview
Door het ministerie van Cultuur is elf miljoen euro beschikbaar gesteld voor restauratie en versnelde digitalisering van de architectuurcollectie. De collectie, beheerd door Het Nieuwe Instituut, bestaat uit vier miljoen objecten, onderverdeeld in circa 1,4 miljoen tekeningen, 300.000 foto’s, 70.000 boeken en duizenden maquettes.
- Aanbesteding Accountancy diensten Pro MereorLees Interview
Pro Mereor heeft de aanbesteding van onder andere accountancydiensten begeleid bij Asko en Sarkon. Richard Winter is directeur bestuursbureau/controller bij Asko. Aan hem en aan Sandra Leijen, controller bij Sarkon, vroegen we hoe de samenwerking met Pro Mereor is bevallen.
- “Inkoop bij onderwijsorganisaties nog onvoldoende op de kaart”Lees Interview
“Onderwijsstichtingen hebben inkoop en aanbesteden nog onvoldoende op de kaart staan”, stelt Jos Plattel, directeur van inkoopkenniscentrum Pro Mereor. “Dat heeft alles te maken met de mate van professionaliteit, schaalgrootte en beschikbare budgetten die nodig zijn om een goede inkoopfunctie op te zetten.”
- Het is niet allemaal goud wat er blinktLees Interview
Onderwijsorganisaties worden overspoeld met inkoopcollectieven van verschillende inkoopsegmenten: energie, arbodiensten, supplies, papier, hrm diensten, facilitaire diensten, en ICT.
Deze inkoopcollectieven worden aangeboden door koepelorganisaties, adviesbureaus, leveranciers en brokers. Inmiddels is een oerwoud ontstaan van vermeende lucratieve inkoopvoordelen waarbij het onduidelijk is wie het meeste voordeel geniet; de deelnemende scholengroep of de tussenpersoon?
- Wijziging Gids proportionaliteitLees Nieuwsitem
28 april 2021 heeft de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat -in navolging van het ‘ontwerpbesluit wijziging Aanbestedingsbesluit in verband met wijziging Gids proportionaliteit (rechtsverwerkingsclausules)-, de Voorzitter van de Tweede Kamer middels een kamerbrief geïnformeerd over aanvullende aanpassingen in de Gids proportionaliteit.
In de bijlage van de kamerbrief zijn deze aanpassingen opgesomd. Wat gaat er naast de tekstuele aanpassingen concreet veranderen?
1. Het verhoogde Europese drempelbedrag voor overheidsopdrachten wordt een vast bedrag Van € 750.000,00 i.p.v. Europees drempelbedrag leveringen en diensten vermenigvuldigt met 3.
2. Voor een proactieve inschrijver leidt het niet stellen van vragen niet automatisch tot verval van recht om het onderwerp in een later stadium alsnog aan de orde te stellen.
3. Het is proportioneel de termijn van inschrijven -al dan niet gecombineerd met een rectificatie van de aankondiging van opdracht – te verlengen indien beantwoording van een vraag in de nota van inlichtingenfase leidt tot wezenlijke wijziging van de overheidsopdracht.
Wanneer de aanpassingen van kracht worden is nog niet bekend.
Deze bijlage geeft een overzicht van de aanpassingen in de Gids proportionaliteit zoals aangewezen door het Ontwerpbesluit wijziging van het Aanbestedingsbesluit in verband met rechtsverwerkingsclausules. De onderstreepte tekst is gewijzigd. De nieuwe toelichting
- De meest gemaakte fouten bij gebruik van TendernedLees Nieuwsitem
De meest gemaakte fouten bij gebruik van Tenderned.
https://www.tenderned.nl/cms/nieuws/de-5-meest-gemaakte-fouten-en-hoe-u-ze-voorkomt
- Nationaal Programma Onderwijs: Wel of niet aanbesteden?Lees Nieuwsitem
De uitbraak van COVID-19 stelt het onderwijs voor grote uitdagingen. Recent heeft het kabinet besloten dat leerlingen en studenten alle kansen op volwaardig onderwijs en een goede toekomst verdienen. Het kabinet heeft hiervoor het Nationaal Programma Onderwijs gepresenteerd: Nationaal Programma Onderwijs | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl. Binnen dit programma wordt 8,5 miljard euro geïnvesteerd met als doel herstel én ontwikkeling van het onderwijs door inhalen én compenseren van vertraging en het ondersteunen van leerlingen en studenten die het moeilijk hebben.
Dit financiële steunprogramma voor onderwijsorganisaties biedt financiële middelen voor:
· Inhaal- en ondersteuningsprogramma’s
· Extra hulp voor de klas
· Begeleiding studenten
· Extra tijdelijke ondersteuning
· Sneltesten
· Ventilatie voorzieningen
Van het onderwijs wordt verwacht dat zij snel deze uitgaven doen teneinde de gestelde doelen van de programma’s te realiseren. Hoe kunnen scholen rechtmatig en doelmatig aanbesteden?
De consultants en juristen van Pro Mereor kijken samen met u naar de toepassingssfeer van de aanbestedingswet en de mogelijke uitzonderingsmogelijkheden.
Denk hierbij aan toepassing van bijvoorbeeld:
· De spoedprocedure;
· Toepassing procedure voor sociale en andere specifieke diensten;
· Rechtmatige splitsing en onderhandse gunning.
- Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft eenmalig beschikking opgesteld van elf miljoen euro voor het HNI ten behoeve van de architectuurcollectieLees Nieuwsitem
Het Nieuwe Instituut in Rotterdam is een instituut voor architectuur, design en digitale cultuur en ondersteunend aan de creatieve industrie. Het Nieuwe Instituut (HNI) beheert het Rijksarchief en collectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, met tekeningen, foto’s, affiches en maquettes uit de archieven en verzamelingen van Nederlandse architecten en stedenbouwers. Daarnaast is er een internationaal georiënteerde bibliotheek met boeken en tijdschriften over architectuur, stedenbouw, ruimtelijke ordening, interieur, kunst, design en digitale cultuur. De collectie is toegankelijk voor publiek en raadpleegbaar in het Study Centre. HNI beheert ruim 700 archieven en verzamelingen van Nederlandse architecten, stedenbouwkundigen, beroepsverenigingen en opleidingen met in totaal meer dan 4.000.000 documenten.
- CSU wint aanbesteding Aloysius op basis van Best Value ProcurementLees Nieuwsitem
De komende drie jaar maakt CSU meerdere schoollocaties van de Aloysius Stichting schoon. De Aloysius Stichting biedt speciaal basis- en voortgezet onderwijs. De resultaatgerichte schoonmaak en de begeleiding van de medewerkers droeg bij aan de keuze voor CSU. Het contract omvat het reguliere schoonmaakonderhoud, vloeronderhoud en glasbewassing en is gekozen op basis van Best Value Procurement. Naast speciaal onderwijs biedt Aloysius ook onderwijs aan leerlingen in justitiële jeugdinrichtingen en jeugdzorginstellingen. Tevens heeft de stichting een aantal scholen voor kinderen met minder ernstige beperkingen.
- Drempelbedragen Europees aanbestedenLees Nieuwsitem
De nieuwe drempelbedragen voor Europees aanbesteden zijn bekend. Deze nieuwe bedragen gelden voor een periode van 2 jaar, van 1 januari 2018 tot en met 31 december 2019.
In het geval de geraamde waarde van een opdracht evenveel of meer bedraagt dan de Europese drempelwaarden, moet u deze in beginsel Europees aanbesteden. De Europese Commissie stelt elke 2 jaar bij verordening nieuwe drempelwaarden vast. De genoemde bedragen zijn exclusief btw.
- Partnerships 2020Lees Nieuwsitem
Via onze nieuwspagina houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen binnen Pro Mereor en op het gebied van inkoop en aanbesteden. We kunnen dit niet zonder de hulp van onze partners. De samenwerking met onze partners is erop gericht om aanwezige kennis te delen, vermeerderen en verspreiden. We hopen dat we onze klanten hiermee nog beter kunnen bedienen.
- NieuwsbriefLees Nieuwsitem
Via onze nieuwsbrief houden wij u graag op de hoogte van de ontwikkelingen in de inkoopsector en delen wij meningen en ervaringen van collega's uit het onderwijs op het gebied van inkoop en aanbesteden met u.
- Het noemen van een merk in uw aanbesteding: Do’s and don’tsLees Publicaties/artikelen
Iedere aanbestedende dienst krijgt er weleens mee te maken: een merkenvoorkeur. Al jaren staat het noemen van een merk in een aanbesteding ter discussie. Wat is de huidige stand van zaken binnen het aanbestedingsrecht omtrent het noemen van merken?
- Aanbesteden 2.0Lees Publicaties/artikelen
Hoe gebruik je een Programma van eisen bij een ICT aanbesteding?
Een vuistdik programma van eisen of een pragmatisch aanpak?
- Innovatieve Europese Aanbesteding Leermiddelen OnderwijsLees Publicaties/artikelen
Voor ruim 40 scholen in Zuid en Midden Limburg binnen het primair onderwijs (Stichting INNOVO) is een nieuwe overeenkomst afgesloten voor leermiddelen.
Wat maakt deze aanbesteding anders? Tijdens de samenstelling van het project/beoordelingsteam zijn de ‘juf en meester’ vertegenwoordigd en worden zij ondersteund door een onderwijskundige zodat hun eisen én wensen nadrukkelijk deel uit maken van deze nieuwe vorm van aanbesteden.
- Bij de schoonmaak speelt ook beleving een belangrijke rolLees Publicaties/artikelen
De technische kwaliteit van schoonmaakdiensten kan relatief eenvoudig worden gemeten met behulp van een VSR-meting en door het controleren van de kwaliteit aan de hand van bijvoorbeeld de taakkaart. Maar wat wellicht niet iedereen zich realiseert, is dat ook de beleving van hoe schoon een ruimte is een belangrijke rol speelt. Zo kan bijvoorbeeld het toilet niet hygiënisch schoon zijn, maar ervaart de gebruiker deze ruimte wel als schoon doordat er bijvoorbeeld een luchtverfrisser is geplaatst. Andersom kan natuurlijk ook: door achtergebleven stof op beeldschermen en andere technische apparatuur ervaart men de werkplek niet als geheel schoon. Het reinigen van deze onderdelen is echter doorgaans niet opgenomen op de taakkaart die de schoonmaakmedewerker hanteert. Veel valt of staat dus met het feit of de gebruiker van de school of de kantoorruimten op de hoogte is van de bepalingen in het schoonmaakcontract. De praktijk leert ons dat wanneer men geen kennis van het schoonmaakcontract heeft, de beleving lager scoort dan bij mensen die wel kennis van het contract hebben.
- Aanbestedings quick scan: hulp bij slim aanbestedenLees Publicaties/artikelen
Overheden en publiekrechtelijke organisaties geven miljarden aan belastinggeld uit in de vorm van onderhandse en Europese aanbestedingen. Het is hierbij belangrijk dat uitgaven (leveringen en diensten) rechtmatig en doelmatig worden verantwoord waarbij zoveel mogelijk (maatschappelijke) waarde voor de publieke middelen wordt gerealiseerd. Oftwel: More value for tax payers money. Pro Mereor ondersteunt organisaties met een aanbestedingscheck waarbij de uitgaven worden gecontroleerd op rechtmatigheid en doelmatigheid en advies wordt gegeven hoe je slim kan aanbesteden.
- AanbestedingsplichtLees Publicaties/artikelen
Regelmatig passeert de vraag of onderwijsinstellingen aanbestedingsplichtig zijn. Aanbestedende diensten zijn aanbestedingsplichtig conform artikel 1.1 van de nieuwe Aanbestedingswet. In dit artikel leest u waarom onderwijsinstellingen verplicht zijn (Europees) aan te besteden.
- CORONA EN AANBESTEDENLees Publicaties/artikelen
De corona crisis creëert nieuwe omstandigheden voor overheden bij aanbestedingen. Van u, als aanbestedende dienst, wordt verwacht dat u rekening houdt met bijzondere omstandigheden die effect hebben op uw overheidsopdracht en dat u oog heeft voor de bijzondere situatie waarin uw branche/leveranciers zich bevinden. Ook kunt u bij de inrichting van de aanbesteding (procedure) rekening houden met de huidige situatie.
- Aanbesteden onder de Europese drempelLees Publicaties/artikelen
Op dit moment is de Europese drempel voor leveringen en diensten voor decentrale overheid vastgesteld op € 214.000,00. Overheidsopdrachten voor leveringen en/of diensten waarvan de opdrachtwaarde deze drempel overschrijdt dienen Europees te worden aanbesteed conform deel 2 van de Aanbestedingswet. Voor overheidsopdrachten onder de Europese drempel heeft de Aanbestedingswet ook een aantal regels en voorschriften opgenomen die in acht moeten worden genomen. Navolgend lichten wij dit toe: