-
Het noemen van een merk in uw aanbesteding: Do’s and don’ts
Lees Publicaties/artikelen
Iedere aanbestedende dienst krijgt er weleens mee te maken: een merkenvoorkeur. Al jaren staat het noemen van een merk in een aanbesteding ter discussie. Wat is de huidige stand van zaken binnen het aanbestedingsrecht omtrent het noemen van merken?
-
Aanbesteden 2.0
Lees Publicaties/artikelen
Hoe gebruik je een Programma van eisen bij een ICT aanbesteding?
Een vuistdik programma van eisen of een pragmatisch aanpak?
-
Innovatieve Europese Aanbesteding Leermiddelen Onderwijs
Lees Publicaties/artikelen
Voor ruim 40 scholen in Zuid en Midden Limburg binnen het primair onderwijs (Stichting INNOVO) is een nieuwe overeenkomst afgesloten voor leermiddelen.
Wat maakt deze aanbesteding anders? Tijdens de samenstelling van het project/beoordelingsteam zijn de ‘juf en meester’ vertegenwoordigd en worden zij ondersteund door een onderwijskundige zodat hun eisen én wensen nadrukkelijk deel uit maken van deze nieuwe vorm van aanbesteden.
-
Bij de schoonmaak speelt ook beleving een belangrijke rol
Lees Publicaties/artikelen
De technische kwaliteit van schoonmaakdiensten kan relatief eenvoudig worden gemeten met behulp van een VSR-meting en door het controleren van de kwaliteit aan de hand van bijvoorbeeld de taakkaart. Maar wat wellicht niet iedereen zich realiseert, is dat ook de beleving van hoe schoon een ruimte is een belangrijke rol speelt. Zo kan bijvoorbeeld het toilet niet hygiënisch schoon zijn, maar ervaart de gebruiker deze ruimte wel als schoon doordat er bijvoorbeeld een luchtverfrisser is geplaatst. Andersom kan natuurlijk ook: door achtergebleven stof op beeldschermen en andere technische apparatuur ervaart men de werkplek niet als geheel schoon. Het reinigen van deze onderdelen is echter doorgaans niet opgenomen op de taakkaart die de schoonmaakmedewerker hanteert. Veel valt of staat dus met het feit of de gebruiker van de school of de kantoorruimten op de hoogte is van de bepalingen in het schoonmaakcontract. De praktijk leert ons dat wanneer men geen kennis van het schoonmaakcontract heeft, de beleving lager scoort dan bij mensen die wel kennis van het contract hebben.
-
Aanbestedings quick scan: hulp bij slim aanbesteden
Lees Publicaties/artikelen
Overheden en publiekrechtelijke organisaties geven miljarden aan belastinggeld uit in de vorm van onderhandse en Europese aanbestedingen. Het is hierbij belangrijk dat uitgaven (leveringen en diensten) rechtmatig en doelmatig worden verantwoord waarbij zoveel mogelijk (maatschappelijke) waarde voor de publieke middelen wordt gerealiseerd. Oftwel: More value for tax payers money. Pro Mereor ondersteunt organisaties met een aanbestedingscheck waarbij de uitgaven worden gecontroleerd op rechtmatigheid en doelmatigheid en advies wordt gegeven hoe je slim kan aanbesteden.
-
Aanbestedingsplicht
Lees Publicaties/artikelen
Regelmatig passeert de vraag of onderwijsinstellingen aanbestedingsplichtig zijn. Aanbestedende diensten zijn aanbestedingsplichtig conform artikel 1.1 van de nieuwe Aanbestedingswet. In dit artikel leest u waarom onderwijsinstellingen verplicht zijn (Europees) aan te besteden.
-
CORONA EN AANBESTEDEN
Lees Publicaties/artikelen
De corona crisis creëert nieuwe omstandigheden voor overheden bij aanbestedingen. Van u, als aanbestedende dienst, wordt verwacht dat u rekening houdt met bijzondere omstandigheden die effect hebben op uw overheidsopdracht en dat u oog heeft voor de bijzondere situatie waarin uw branche/leveranciers zich bevinden. Ook kunt u bij de inrichting van de aanbesteding (procedure) rekening houden met de huidige situatie.
-
Aanbesteden onder de Europese drempel
Lees Publicaties/artikelen
Op dit moment is de Europese drempel voor leveringen en diensten voor decentrale overheid vastgesteld op € 214.000,00. Overheidsopdrachten voor leveringen en/of diensten waarvan de opdrachtwaarde deze drempel overschrijdt dienen Europees te worden aanbesteed conform deel 2 van de Aanbestedingswet. Voor overheidsopdrachten onder de Europese drempel heeft de Aanbestedingswet ook een aantal regels en voorschriften opgenomen die in acht moeten worden genomen. Navolgend lichten wij dit toe:
-
DECENTRAAL INKOPEN EN AANBESTEDEN
Lees Publicaties/artikelen
Mag ik deze levering en/of dienst ook decentraal inkopen en aanbesteden is een veel gestelde vraag tijdens de voorbereiding op aanbestedingstrajecten en het onderwerp van discussie bij menig aanbestedende dienst. Veelal is men ook in de veronderstelling dat het centraal inkopen en aanbesteden een verplichting is vanuit de Aanbestedingswet. Echter, niets is minder waar!
-
Kosten en tijd besparen in coronatijd
Lees Publicaties/artikelen
Gezamenlijke inkoop biedt een groot voordeel. Pro Mereor voorziet uw organisatie van transparante, onafhankelijke, rechtmatige én marktconforme inkoopcollectieven. Hiermee bespaart u kosten (het grote voordeel van gezamenlijke inkoopkracht) en laat u daarbij de inkoopprocedures aan ons over (een flinke tijdsbesparing). Uiteraard zijn onze inkoopcollectieven Europees aanbesteed, zonder verborgen kosten, is er geen koppelverkoop op basis van verplichte afname van andere diensten en zijn er solide afspraken gemaakt met al onze leveranciers.
-
Aanbestedingscheck biedt uitkomst
Lees Publicaties/artikelen
Ontbreekt het in uw organisatie aan een aanbestedingskalender? En heb je onvoldoende zicht op je verplichtingenadministratie en zijn de contracten verspreid geregistreerd in de organisatie?
-
VEILIG OMGAAN MET PERSOONLIJKE DATA
Lees Publicaties/artikelen
In 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming in werking getreden. Organisaties zijn zich in toenemende mate bewust van het belang om persoonlijke data veilig te stellen.